Kako postupati s indigo djecom

Kako bi u odnosu s djecom postigli ravnotežu roditelji i nastavnici trebaju mijenjati svoj uobičajeni način ponašanja u suprotnom, stvara se neravnoteža i frustracija u umu djeteta, kod roditelja i nastavnika stvara se osjećaj neuspjeha.

Kako bi u odnosu s djecom postigli ravnotežu roditelji i nastavnici trebaju mijenjati svoj uobičajeni način ponašanja- u suprotnom, stvara se neravnoteža i frustracija u umu djeteta, kod roditelja i nastavnika stvara se osjećaj neuspjeha.

Kod djeteta se razvjaju oblici ponašanja kojima djeca izlaze iz postojeće situacije. Ova osjetljiva djeca intenzivnije i izravnije primaju negativne stavove o životu bilo da su izrečeni ili ne. Kakav je naš stav prema životu? Dominira li u nama osjećaj beznađa, bespomoćnosti, frustracije..? Ovo su djeca budućnosti zato prepoznajmo svoje stavove i nepotrebne informacije koji dolaze iz prošlosti!

Manje se ljutite kad Vam prave probleme, zamislite se! Stvarajući probleme oni nam jasno, radikalno pokušavaju proširiti svijest. Tražite načine kako da pomognete sebi-tako ćete lakše raditi sa ovom djecom. Probudite svoje suosjećanje.

Obratite pozornost, oni Vam često sugeriraju rješenja dok traže Vašu pažnju. Budite fleksibilniji, navike Vas mogu „blokirati“ – oni pravila i principe vide promjenjivima.

Prihvatite da su okupirani s duhovnošču – slušajte njihove komentare. Iskoristit će Vaše slabosti – trebaju Vašu istinsku snagu i jasno postavljene granice koje pomažu i Vama i njima. Budite jasni „iznutra“ – s manje vanjskih granica (prepoznajte represivan odnos prema djetetu).

Pažljivo s mislima – često ih čitaju i ljuti ih ili zbunjuje Vaša nedosljednost (jedno mislite, drugo govorite, treće činite). Prihvatite njihovo kritičko mišljenje – njihovo snažno iskustvo jedinstva suprotstavlja se slijepom slijeđenju određene religije. Njih ne interesira Vaše traženje da budu dobri, oni samo žele BITI ono što jesu.

Budimo to što jesmo, budimo iskreni. Oni osjećaju namjere koje nisu čiste. Imaju snažnu intuiciju i naslućuju skrivene namjere i motive kojima kod od njih nešto želimo postići i tada vješto preokreću situaciju u svoju korist.

Često iskorištavaju i zloupotrebljavaju slabe roditelje i učitelje. Slabosti ne podnose, tada provociranjem traže od odraslih da budu jasniji, žele zajednički pronaći nove načine komunikacije. Ako u školi nastavnik nekog učenika povrijedi, ispadima pokušavaju neutralizirati situaciju. Ne vole kad im se obraćamo iz pozicije autoriteta, moći, neravnopravnosti. Oni dobro znaju gdje počiva stvarna moć. Pokušavaju se izboriti za više kreativnosti i slobode.

Kako im omogućiti prostor za takav osjećaj ako smo i sami neslobodni, nekreativni? Duboko osjećaju bol drugih ljudi i zato im je pažnja često usmjerena tamo gdje su slabi što ih na planu osobnih zadataka može dekoncentrirati.

Djeca su „sita“ znanja.

Trebaju mudre roditelje i učitelje koji sebi postavljaju pitanja: Znamo li mi kuda vodimo ovu djecu?

Indigo djeca od nas traže da iz riječnika ispustimo pojmove krivica i žrtva, te ih zamijenimo riječima suosjećanje, nada i bezuvjetna ljubav.

Iz školskog časopisa Osnovne škole Jure Kaštelana “Čarobna frula” Matea Galović, 7.a